Slip pænheden…

og din indre politibetjent

I dette blogindlæg vil jeg gerne fortælle om pænheden og din indre politibetjent.

Hvorfor har du dem, hvordan du genkender dem og hvordan hjælper den viden til mere handlekraft, indre ro og kærlighed til dig selv.

Du kommer gennem følgende punkter

  • Forhistorie
  • Min egen rejse
  • Genkend tegn
  • Hvad så nu

Forhistorie

Kender du det med at balancere som på et knivsæg mellem pænheden og det at ville give slip og i dine egne øjne være for meget/larme/slippe det hele?

Kender du det med, at det koster masser af energi at gå på dette knivsæg og tit vipper du over til pænheden, for så får du ro indeni?

Desværre handler det ikke så meget om indre ro, som det handler om at passe ind, gøre andre glade, leve op til andre forventninger…. for det er kendt, trygt og sikkert, selvom det ikke giver dig den ro, selvkærlighed og frihed du søger.

Du vil gerne have et godt og meningsfuldt liv og du gør alt, hvad du kan. Men – og der er et men her, for du kan ikke være den pæne og den gode pige, som sørger for, at alt er orden hele tiden. Det ville kræve et overmenneske.

Så ser lige dig selv i spejlet, tag en dyb indånding og tak dig selv for, hvor meget du har kæmpet og nok på nogle områder stadig kæmper med pænheden.

Min egen rejse med at genkende pænheden og min indre politibetjent

Jeg kender det sted. Jeg har forsøgt at leve mit liv ud fra det sted og først for nogle år siden fandt jeg ud af, at det er ikke at leve.

Jeg overlevede i stedet for hver dag med meget lidt plads til hele mig, ikke så meget indre ro og kærlighed til mig selv.

Jeg søgte en frihed, som jeg først fandt, da jeg så mig selv i øjnene og tog en beslutning om at drage dyb omsorg for mig sig. Da jeg tog mit personlige lederskab på mig og tog hånd om pænheden, kunne jeg have dyb omsorg for andre.

I den proces fandt jeg ud af, at pænheden, som skabte den gode pige, var en del af mig, som havde sikret mig overlevelse på et tidligere tidspunkt i livet.

Jeg havde bare glemt, at den tid var forbi og jeg skulle have sendt pænheden på ferie… det gjorde jeg ikke, da jeg i mellemtiden havde skabt den indre politibetjent, som holdt øje med, om jeg blev indenfor pænhedens grænser.

Prisen var en indre længsel om at være mere mig, turde gå uden for de grænser, jeg havde sat op gennem overbevisninger, jantelov og spejling i andre, som jeg troede gjorde det rigtige eller havde det rigtige liv.

Måske du kender det med at have rigtig mange pligter og planer. Døgnet har næsten ikke nok timer for så meget skal være i orden inden du kan tillade at give dig selv plads og frihed.

Vi er rigtig mange, der går i sort for sort er en sikker farve, vores hjem ligner hinanden, selvom vi synes, vi gør dem unikke… men de er unikke inden for de godkendte rammer.

Da jeg begyndte at sige nej til den indre politibetjent og pænheden, troede jeg i begyndelsen, at jeg ville blive udskældt og være ude af fællesskabet. Den historie havde jeg gået og fortalt mig selv, for at det var ok at gå på kompromis igen og igen.

Og går du på kompromis med dig selv tilpas mange gange, så påvirker det din evne til at sætte sunde grænser og dit værd i negativ retning.

I dag kan jeg se, når pænheden og den indre politibetjent kommer frem, selvom jeg har sendt dem på ferie. Når de viser sig, tager jeg fat i mit personlige lederskab og vælger bevidst og aktivt, hvordan jeg vil agere i den pågældende situation.

Genkend tegn – din indre politibetjent og pænhed

Jeg vil gerne bede dig tænke på en situation, hvor du enten holdt dig tilbage eller syntes andre skulle ”dæmpe sig lidt” og overveje, om det kunne være pænheden eller din indre politibetjent, som kom på banen.

Et andet spørgsmål til dig er, om du kender nogle steder i dit liv, hvor du indgår kompromisser med dig selv – uden at andre ved det?

Det kunne fx være, at du går på arbejde, selvom du er syg og egentlig burde ligge i sengen eller du endnu en gang tager en tørn med at hjælpe til ved familiefesten, selvom alle andre ikke gør….. Du fortæller måske dig selv, at når ingen andre gør, så gør jeg.

Det er et kompromis og prisen er tab af dit værd og overskridelse af dine grænser.

Så når du indgår et kompromis, er det vigtigt, at du ved, hvad der er på spil. Det er til at overskue, når du er bevidst om, at det er dette som foregår.

Det er en anden sag med ubevidst kompromisser. De sætter flest spor indeni. Du kan genkende dem ved at lægge mærke til de situationer, hvor du giver dig selv en belønning for at indgå et kompromis. Vel at mærke en aftale du indgår med dig selv og ingen andre… hvilket kan vise sig ved, at du giver dig selv lov til at købe et par nye sko, spise lidt mere usundt eller noget andet, som du ønsker dig og som du fortjener – synes du selv for det er prisen for kompromisset. Nogle gange er kompromiset, at du udsætter den dag, hvor du ville være dig selv hele dagen uden mobil, familie og arbejde, for der kommer hele tiden noget i vejen!

Og hvad så nu?

Den indre politibetjent kommer frem, når du vil lægge pænheden og flinkeskolen til side. Betjentens opgave er bl.a. at holde dig i flinkeskolen, så du passer ind i den kasse, som du kom i en gang for længe siden og som nok ikke passer til dig længere. Både pænheden og politibetjenten tager energi, livgnist og -mod fra dig.

Det er derfor vi længes efter lethed, quickfix, genveje og frihed. Tænker du nogle gange, gad vide om jeg kan løbe om hjørner med politibetjenten? Svaret er desværre nej, men der findes en metode. En metode som indeholder tid, opmærksomhed, mod, selvkærlighed og ikke mindst dit personlige lederskab.

Metoden kan meget forenklet beskrives som, at det er vigtigt, at vi begynder at holde øje med

  • Hvornår vi siger ja, hvor vi skulle have sagt nej
  • Hvordan vi taler om og til os selv
  • Hvilke overbevisninger der styrer os

Øger bevidstheden og agerer i stedet for at reagere.

Hvis du gerne vil have hjælp til at få øje på din indre politibetjent og sende både den og pænheden på ferie, er du velkommen på mit online kursus ”Slip pænheden og send din indre politibetjent på ferie”.